Events By Design  
 

Leuke Whisky Weetjes   

Het woord whisy komt van het Galische uisge beatha wat je ongeveer uitspreekt als wisjkebèë. Het betekent levendig water of water van het leven. Stiekem  is het in het begin stadium immers niets anders dan gedistilleerd bier. De meeste Amerikanen en Canadezen gebruiken hop (en/of mais) terwijl de Schotten, Ieren en de rest van de wereld meestal gerst (en/of rogge) gebruiken bij het brouwen.

Whisky rijpt niet zodra het gebotteld is. Of je een fles nu tien jaar laat liggen of niet, wanneer hij goed gebotteld is zal deze niet veranderen.

George Washington, de eerste president van de de Verenigde Staten, distilleerde zijn eigen whisky. In het jaar van zijn overlijden, 1799, was hij zelfs de grootste distilleerder van de Verenigde Staten. De distilleerderij van toen in Virginia is gerestaureerd en er worden whisky samples verkocht aan toeristen.

Whisky mag pas whisky worden genoemd wanneer  het op zijn minst drie jaar lang gerijpt heeft.

95-97% van de whisky rijpt in Amerikaanse Bourbonvaten. De
restt voornamelijk in ex-sherryvaten.

Johnny Walker was een kruidenier in Kilmarnock die gespecialiseerd was in het maken van thee. Gelukkig voor ons begon hij op een gegeven moment midden 19e eeuw te experimenteren met whisky.

De rokerige, medicinale smaken van de Islay whisky's zoals Laphroaig, Lagvulling en Ardbeg worden veroorzaakt door het gebruik van turf tijdens het productieproces. 

IJs is nefas voor de smaak van de meeste whisky's.
IJs of geen ijs? dat is uiteraard een persoonlijke kwestie. Onze mening: Drink hem neat. Geen ijs dus. Het koude ijs kan namelijk afbreuk doen aan de aroma's en de smaken die in whisky aanwezig zijn. Doordat ijs ook water afgeeft, is elke slok ook anders van smaak. Wil jij je whisky toch cool drinken, gebruik dan whisky ijsblokjes. 

© Giphy


Volgens de overlevering was de eerste whisky een foutje. Het plan was om bier te brouwen, maar dit liep blijkbaar niet volgens plan, met whisky als gevolg. 

De vroege distilleerders beseften niet dat de methanol in whisky zeer schadelijk was voor drinkers. Zware drinkers raakten destijds vaak hun gezichtsvermogen kwijt. Hier komt de Engelse term 'blind drunk' vandaan.

De meeste distilleerbedrijven waren van oudsher boerderijen of brouwerijen. 

In Schotland en Canada wordt whisky zonder e geschreven, in Ierland en Amerika wordt whisky met een e geschreven.

De verdamping van whisky gedurende het rijpen wordt ook wel The Angels Share genoemd. The Angels Share is een bekend verschijnsel tijdens het rijpingsproces van whisky. Tijdens dit proces verdampt ieder jaar ongeveer 2% van de whisky in het vat. In Schotland noemen ze dit liefkozend The Angels Schare, het deel van de whisky dat wordt gereserveerd voor de engelen.  Twee procent lijkt veel, maar hoe langer de whisky ligt te rijpen in het vat, hoe meer er verloren zal gaan. Een whisky van bijvoorbeeld tien jaar oud kant tot 20% van zijn inhoud verliezen door verdamping.

Er bestaat een 'internationale dag van de whisky'.

© Giphy